Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

  • wyświetlono: 1077 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Taką pieczeń przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Doskonale smakuje na zimno, jako domowa wędlina. Jest pyszna również na ciepło, podana z ziemniakami lub warzywami z patelni.

portret
  • 6 porcje
  • 80min

Składniki

850 g mielonej łopatki wieprzowej
3 jajka
3 łyżki płatków jaglanych
1 czubata łyżka proszku z grzybów suszonych
1 czubata łyżeczka przyprawy myśliwskiej
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

  • 1. Płatki jaglane gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty i odcedzamy na sitku. Studzimy. Mięso łączymy z płatkami, jajkami i przyprawami, dokładnie wyrabiamy.
  • 2. Masę mięsną przekładamy do keksówki o wymiarach 25cmx12 cm. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni. Pieczeń schładzamy i podajemy pokrojoną w plastry jako wędlinę. Można również podać ją na ciepło, wówczas kroimy ją w grubsze plastry.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kolacjaobiadimprezaklopsdomowa wędlinapieczeń mielona

Komentarze

Podobne przepisy

Salceson z golonek wieprzowych

Dodane przez: weronika63

Salceson z golonek wieprzowych

Salceson robiłam według przepisu...

image-0d6ogg7

Dodane przez: Alex M

Wędlina drobiowo-wieprzowa z miodem i musztardą

Przepyszna domowa wędlina wieprzowo-drobiowa....

Wieprzowo-drobiowa wędlina z szynkowara

Dodane przez: Joanna Kryla

Wieprzowo-drobiowa wędlina z szynkowara

Pyszna, aromatyczna z delikatną...

Szynka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Szynka wieprzowa z szynkowara

Pyszna i domowa wędlina na kanapki

Golonka wieprzowa z galaretką.

Dodane przez: weronika63

Golonka wieprzowa z galaretką

Golonka kanapkowa, parzona. Idealna...

Pieczeń z żółtym serem

Dodane przez: Nina80

Pieczeń z żółtym serem

pieczeń z żółtym serem na kanapki,...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.