Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

  • wyświetlono: 1671 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Taką pieczeń przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Doskonale smakuje na zimno, jako domowa wędlina. Jest pyszna również na ciepło, podana z ziemniakami lub warzywami z patelni.

portret
  • 6 porcje
  • 80min

Składniki

850 g mielonej łopatki wieprzowej
3 jajka
3 łyżki płatków jaglanych
1 czubata łyżka proszku z grzybów suszonych
1 czubata łyżeczka przyprawy myśliwskiej
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

  • 1. Płatki jaglane gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty i odcedzamy na sitku. Studzimy. Mięso łączymy z płatkami, jajkami i przyprawami, dokładnie wyrabiamy.
  • 2. Masę mięsną przekładamy do keksówki o wymiarach 25cmx12 cm. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni. Pieczeń schładzamy i podajemy pokrojoną w plastry jako wędlinę. Można również podać ją na ciepło, wówczas kroimy ją w grubsze plastry.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kolacjaobiadimprezaklopsdomowa wędlinapieczeń mielona

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń wieprzowo-wołowa z chrzanem i gorczycą

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Pieczeń wieprzowo-wołowa z chrzanem i gorczycą

Pieczeń wieprzowo-wołowa z chrzanem...

Salceson wieprzowy z głowizny

Dodane przez: Czarek

Salceson wieprzowy z głowizny

Bardzo smaczny salceson zrobiony...

image-09bd5yh

Dodane przez: zrobtosmacznie

SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARA

Nie ma chyba nic lepszego na śniadaniowe...

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Dodane przez: anemon

Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Bardzo prosty sposób na własnoręczne...

Salceson z golonek wieprzowych

Dodane przez: weronika63

Salceson z golonek wieprzowych

Salceson robiłam według przepisu...

Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru

Dodane przez: Czarek

Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru

Bardzo smaczna wędlina, idealna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE