Pełnoziarniste babeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie wiem co mnie bierze jak widzę na spadający śnieg. Jednak nie daję za wygraną – wierzę, że wiosna już zaraz, za chwiluńkę będzie. Dlatego, dziś ostatnie jabłka ze stryszku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • NADZIENIE:
    - jabłka szara reneta: 0.5 kilograma
    - przyprawa do piernika (w zależności, do smaku. Można zastosować tylko cynamon.): 3 szczypty
    - cukier (do smaku): 2 łyżki
    CIASTO:
    - mąka pełnoziarnista żytnia (wstępnie wsypać 2 i 2/3 szklanki.): 3 szklanki
    - biały cukier: 0.33 szklanki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - śmietana kremówka (30-36%): 2 łyżki
    - masło: 150 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pełnoziarniste babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wymieszać suche składniki: makę, cukier, sól

    2. Wkroić masło. To znaczy posiatkować masło z suchymi składnikami. Ja po prostu wrzucam kawałki ciasta a potem robie z tego kruszonkę.

    3. Dodać jajko i śmietanę. Wymieszać aż składniki połączą się. Uwaga, można dodać trochę więcej mąki jeśli ciasto jest zbyt rzadkie! Ciasto ma być jak plastelina: trochę lepiąca ale gładka masa.

    4. Ciasto wyłożyć na folii spożywczej. Włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę (ale mniej niż 48 godzin). 5. W między czasie przygotować papierowe foremki do muffinek, metalowe foremki na babeczki oraz nadzienie. Nadzienie przygotowuje się poprzez obranie jabłek, pokrojenie ich w kawałki (bez gniazd). Wrzucamy je do garnka i troszeńkie wlewamy do nich wody. Przypruszamy, dusimy - aż się lekko rozwalą. Dodajemy cukier i odrobinę przyprawy do piernika lub cynamon.

    5. Rozwałkować ciasto (podsyp duża ilości mąki blat by ciasto nie przyklejało. To samo zrób z wałkiem) i wykrawaj koła.

    6. Wylep kołami z ciasta foremki do muffinek, a następnie włóż je do metalowych foremek.

    7. Gotowe babeczki, wypełnij nadzieniem.

    8. Piecz około 30 min – 35 min, w około 180 stopni. Ciasto winne być zarumienione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować