Pieczona cukinia z bakłażanem

4.5 (152 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na pozór to tylko przekąska..ale idealna wspólne wieczory. Z nim. Do wina.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 1 sztuka
    - bakłażan: 1 sztuka
    - feta: 1 opakowanie
    - czosnek: 4 ząbki
    - kindziuk (lub innej wędzonej wędliny): 5 plastrów
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sok z cytryny (tylko by skropić potrawę): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczona cukinia z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie i bakłażana umyć. Pokroić w plasterki. Ułożyć na przemian na blasze. Delikatnie posolić i polać oliwą. Fetę wymieszać z czosnkiem (uprzednio przeciśniętego przez wyciskarkę). Tak przygotowaną fetę rozkruszyć fetę na przygotowanych warzywach. Rozerwać wędlinę palcami i porozrzucać po zapiekance. Piec w temperaturze około 180 stopni do momentu jak feta z lekka się zarumieni – u mnie to było około 20 – 30 minut.
    Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować