Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodatkiem jabłek i cukru waniliowego. Można polać je dowolnie udekorować, polewą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja zrobiłam kruszonkę - pychotka.
Babeczki na maślance z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki mokre mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki suche. Następnie łączymy mokre z suchymi. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. I mieszamy z ciastem. Ciasto będzie dość lejące.
Kruszonka – masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem. Zarobić szybko na jednolitą masę, schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokruszyć w rękach) bezpośrednio na babeczki.
Papilotki papierowe napełniamy do wysokości 3/4 ciastem. Posypujemy obficie kruszonką.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut do złotego koloru.
Komentarze