Babeczki na maślance z jabłkami

4.94 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Łatwy

Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodatkiem jabłek i cukru waniliowego. Można polać je dowolnie udekorować, polewą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja zrobiłam kruszonkę - pychotka.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/4 szklanki oleju
    2 jajka
    1 szklanka maślanki
    1 duże jabłko

    Kruszonka
    15dag mąki
    15dag cukru kryształu
    15dag masła
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.94 (196 ocen)

Babeczki na maślance z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki mokre mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki suche. Następnie łączymy mokre z suchymi. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. I mieszamy z ciastem. Ciasto będzie dość lejące.
    Kruszonka – masło posiekać z mąką, cukrem i cynamonem. Zarobić szybko na jednolitą masę, schłodzić w lodówce, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub pokruszyć w rękach) bezpośrednio na babeczki.
    Papilotki papierowe napełniamy do wysokości 3/4 ciastem. Posypujemy obficie kruszonką.
    Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut do złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować