Kruche babeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść w misce, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi zajmujemy się przygotowaniem foremek do babeczek, smarując każdą z nich dokładnie (ale cieniutko) masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta czeka w lodówce) i rozwałkowujemy na grubość ok. 3- 4 mm, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremki układamy ściśle obok siebie i przenosimy na nie na wałku ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy ją na dużej blasze (tej, która jest zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika). Gdy blacha się zapełni, albo gdy skończą nam się foremki wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.
2.Nadzienie: W misce ucieramy żółtka z cukrem i cynamonem, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy. Potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki.
Na podpieczone babeczki łyżeczką nakładamy odrobinę roztopionej czekolady, następnie wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10 do 15 minut w 180 stopniach.
Na upieczone babeczki wykładamy ubitą pianę z białek z cukrem i podpiekamy 10 minut.
Wystudzone babeczki wyciągamy z foremek i gotowe :).
Komentarze