Pączki z marmoladą różaną

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pączki z tego przepisu są puszyste, miękkie i bardzo smaczne.
Pączki napełniam marmoladą przed usmażeniem. Ciasto bardzo dobrze się skleja i marmolada nie wypływa z pączków podczas smażenia.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    5 żółtek
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    50 g masła
    2 łyżki octu lub spirytusu
    50 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    250 g marmolady różanej
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki Marmolady

Pączki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki z marmoladą różaną 1. Masło roztapiamy i zostawiamy do ostudzenia.

    Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łączymy z letnim mlekiem i dosypujemy łyżeczkę mąki. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.

    Wyrośnięty zaczyn łączymy z mąką, żółtkami, jajkiem, cukrem, spirytusem, roztopionym masłem i solą. Długo i dokładnie wyrabiamy drożdżowe ciasto. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

    Krótko, ale dość mocno kolejny raz zagniatamy ciasto i wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę marmolady.
  • Pączki z marmoladą różaną 2. Sklejamy brzegi ciasta, formujemy kule i układamy je na ściereczce posypanej mąką. Pączki przykryte ściereczką zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Rozgrzewamy smalec. Optymalna temperatura do smażenia pączków to 180°C. Warto ją kontrolować termometrem cukierniczym podczas smażenia.

    Wyrośnięte pączki smażymy do uzyskania odpowiedniego koloru najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.

    Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, usmażone pączki układamy na metalowej kratce lub na ręcznikach papierowych, a kiedy ostygną polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny. Żeby uzyskać odpowiednią gęstość lukru, dolewamy do niego niedużą ilość wody.

Porady

Zamiast wyrabiać ciasto ręcznie, możemy wyrobić je w automacie do wyrabiania i pieczenia chleba. Nie przygotowujemy zaczynu z drożdży, a do formy automatu wkładamy składniki w następującej kolejności: mleko, żółtka, jajko, roztopione masło, mąka pszenna, cukier, sól i pokruszone świeże drożdże. Nastawiamy automat na program do wyrabiania ciast drożdżowych. Ciasto wyjmujemy z automatu, kiedy podwoi objętość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować