Pączki tradycyjne w lukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuściłam z jedną łyżką cukru i mlekiem dodałam około dwie łyżki mąki pszennej aby ciasto miało gęstość śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia.
2.Do mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, rozpuszczony i wystudzone masło, spirytus wszystko starannie wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm wykrawałam krążki szklanką na każdym kładłam łyżeczkę marmolady zlepiałam i formowałam zgrabne kulę. Uformowane pączki kładłam na desce i pozostawiłam znowu do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte pączki smażyłam na dużej ilości rozgrzanego oleju.
Gotowe polukrowałam.
5.Wykonanie lukru.
Do wyciśniętego soku z jednej cytryny dosypałam tyle cukru pudru aby lukier miał gęstość śmietany.
Porady
Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Komentarze