Pączki tradycyjne w lukrze

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo pyszne i nie takie trudne w wykonaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dkg drożdzy
    2 szklanki letniego mleka
    12 żółtek
    1 szklanka cukru
    20 dkg masła
    Kieliszek spirytusu
    Marmolada
    Olej do smażenia.

    Składniki na lukier:
    Cytryna
    Cukier puder.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Pączki tradycyjne w lukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuściłam z jedną łyżką cukru i mlekiem dodałam około dwie łyżki mąki pszennej aby ciasto miało gęstość śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia.
  • 2. Do mąki dodałam wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, rozpuszczony i wystudzone masło, spirytus wszystko starannie wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm wykrawałam krążki szklanką na każdym kładłam łyżeczkę marmolady zlepiałam i formowałam zgrabne kulę. Uformowane pączki kładłam na desce i pozostawiłam znowu do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte pączki smażyłam na dużej ilości rozgrzanego oleju.
    Gotowe polukrowałam.
  • 5. Wykonanie lukru.
    Do wyciśniętego soku z jednej cytryny dosypałam tyle cukru pudru aby lukier miał gęstość śmietany.

Porady

Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować