Nuggetsy z kurczaka w piwnej panierce

4.47 (179 ocen)

  • 20 min

Szybki i prosty przepis na najlepsze nuggetsy. W chrupiącej panierce nadającej się także do warzyw i ryb.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, dowolnie przyprawione
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta kurkumy
    sól
    2 jajka
    1/2 szklanki dowolnego piwa
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Nuggetsy Piwa

Nuggetsy z kurczaka w piwnej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić piwem lub zagęścić mąką. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego.
  • 2. Każdy z kawałków kurczaka zanurzać dokładnie w cieście, lekko odsączyć z nadmiaru ciasta (najłatwiej robi się to szczypcami) i smażyć w dobrze rozgrzanej olejowej kąpieli na złoty kolor, w razie potrzeby obracając.
  • 3. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać natychmiast.

Porady

Nuggetsy najlepiej smakują z surówką coleslaw lub jakąkolwiek inną i frytkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Panierka Pierś z kurczaka Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować