Miękkie i słodkie, puszyste ciasto, z kwaskowymi malinami i orzeźwiającym kremem cytrynowym.Nie wymagają pracy, a jedynie rozplanowania czasowego.Ponadczasowe i bardzo efektowne.
1 godz. 40 min
Składniki:
3 duże jajka
130g cukru
200g mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z jednej niewoskowanej cytryny (sparzonej i wyszorowanej)
20g miodu
4 łyżki mleka
200g rozpuszczonego i ostudzonego masła
szczypta soli
garść malin (nierozmrożonych lub świeżych)
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
lemon curd:
skórka i sok z jednej oczyszczonej cytryny
szczypta soli
40g cukru
45g masła
2 żółtka
lub kilka łyżek gotowego lemon curdu
Magdalenki z malinami i cytrynowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Wmiksować wymieszane mleko, miód i masło. W dwóch partiach połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny, Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2.W międzyczasie przygotuj lemon curd: w rondelku podgrzej wszystko oprócz żółtek, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. W osobnej misce ubij żółtka i połącz z masą w rondelku. Postaw na najmniejszy ogień i podgrzewaj kilka krótkich chwil, starannie mieszając (i nie gotując) aż masa zgęstnieje i zabulgocze dwa razy. Przecedź przez sitko, przykryj wierzch bezpośrednio folią i przechowuj w lodówce.
3.Do wysmarowanych i wysypanych mąką foremek na magdalenki (lub inne drobiazgi), podziel ciasto. Wciśnij maliny w każdą (ilość zależnie od wielkości owoców i foremek) i piecz przez 5 minut w 190'C. Następnie wyłącz piekarnik na minutę i włącz ponownie na 160'C i dopiecz na złoty kolor i suchy patyczek. Jeszcze ciepłe nadziewaj lemon curdem przełożonym do papierowej tutki/rękawa cukierniczego/woreczka z odciętym rogiem.
Komentarze