Wafle z masą jak Michałki

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Kruche wafle przełożone masą o smaku popularnych cukierków "Michałki". Z kawałkami orzechów, mocno czekoladowe.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 łyżki masła
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    200g gorzkiej czekolady
    3 szklanki pełnego mleka w proszku
    2,5 szklanki zmielonych, niesolonych orzeszków ziemnych
    + paczka andrutów
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Michałki

Wafle z masą jak michałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem lub na parze. Płynne mleko podgrzać z masłem i cukrem do rozpuszczenia składników.
  • 2. Do ciepłej, lecz nie gorącej masy dodać mleko w proszku i dokładnie połączyć tak, aby nie było grudek. Następnie dodać czekoladę i orzechy i wymieszać do powstania dość gęstej masy.
  • 3. Gotową masą przekładamy wafle, rozsmarowując krem równą warstwą.
    Obciążyć czymś ciężkim przez papier do pieczenia lub kroić od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Mleko Wafle Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować