Muffiny jabłkowo - marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Babeczki powstały na bazie mąki owsianej. Do ciasta dodałam także rodzynki a całość posypałam odrobiną sezamu. Dodatek cynamonu nadaje muffinom jesiennego klimatu.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki owsianej
    - 2 małe jabłka
    - 1 marchew
    - 40 g cukru/słodzika
    - 2 jajka
    - 2 łyżki rodzynek
    - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - sezam do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny jabłkowo - marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z posypką sezamową. 1. Jabłka i marchew oczyszczamy a następnie ścieramy na tarce. Do miski wbijamy jajka oraz dodajemy cukier/słodzik, olej oraz starte jabłka i marchew. Całość miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon i rodzynki. Ponownie całość dokładnie łączymy. Tak przygotowane ciasto rozlewamy do foremek na muffiny. Wierzch posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut.

Porady

Muffiny to idealna przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. Z powodzeniem można zapakować i zabrać ze sobą na wynos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marchewka Rodzynki Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować