Muffiny (babeczki) marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce przemieszać mąkę, sól, proszek, sodę (jeśli używacie pełnoziarnistej), cynamon, cukier, wymieszać łyżką.
Do drugiej wbijacie jaja, wlewacie mleko, aromat lub ekstrakt, olej, mieszacie łyżką lub trzepaczką rózgową (jajo ma być dobrze rozkłócone, nie używajcie miksera).
Składniki sypkie wsypujemy do mokrych, mieszamy łyżką do połączenia składników (jeśli w misce zostaną Wam małe grudki, to super).
Na końcu wsypujemy startą marchewkę (nie odsączajmy jej z soku), mieszamy całość łyżką.
Foremkę do muffin wypełniamy papierowymi papilotkami.
Do papilotek nakładamy ciasto do wysokości 3/4. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy około 25 minut.
Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.
Komentarze