muffiny (babeczki) marchewkowe

4.5 (187 ocen)

  • 40 min

Szybkie, wilgotne, pyszne, pachnące, polecam i tyle :) Przepis na 15 - 16 sztuk.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (z powodzeniem możecie użyć pełnoziarnistej)
    80 gramów oleju ( dałam słonecznikowy, ale rzepakowy tez będzie ok)
    0,5 szklanki cukru + 2 kopiaste łyżki (optymalnie brązowy, ale biały też może być)
    2 jaja
    4 małe marchewki starte na drobnych oczkach
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody (jeśli używacie mąki pełnoziarnistej)
    200 ml mleka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu (opcjonalnie)
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 garści siekanych drobno orzechów włoskich (opcjonalnie)
    szczypta soli
    polewa czekoladowa, lukier, cukier puder lub nic
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny (babeczki) marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce przemieszać mąkę, sól, proszek, sodę (jeśli używacie pełnoziarnistej), cynamon, cukier, wymieszać łyżką.
    Do drugiej wbijacie jaja, wlewacie mleko, aromat lub ekstrakt, olej, mieszacie łyżką lub trzepaczką rózgową (jajo ma być dobrze rozkłócone, nie używajcie miksera).
    Składniki sypkie wsypujemy do mokrych, mieszamy łyżką do połączenia składników (jeśli w misce zostaną Wam małe grudki, to super).
    Na końcu wsypujemy startą marchewkę (nie odsączajmy jej z soku), mieszamy całość łyżką.
    Foremkę do muffin wypełniamy papierowymi papilotkami.
    Do papilotek nakładamy ciasto do wysokości 3/4. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy około 25 minut.
    Po wystygnięciu dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować