Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone

4.48 (153 ocen)

  • 60 min

Ciasto marchewkowe pokochałam od pierwszego spróbowania i teraz wykorzystuję je w różnych formach przy prawie każdej okazji:)

  • 60 min

Składniki:

  • Babeczki:
    2 szklanki startej na średnich oczkach odciśniętej marchewki
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    niepełna szklanka cukru + cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    po łyżeczce przypraw: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
    0,75 szklanki oliwy z oliwek (może być też inny olej)
    3 jajka

    Krem:
    250 g serka mascarpone
    200g śmietany 36%
    pół szklanki cukru pudru

    marchewka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Muffiny marchewkowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować foremki na muffiny lub papierowe papilotki.
    Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać do miski.
    W drugiej misce wymieszać za pomocą miksera olej, jajka, cukier i tartą marchewkę.
    Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką.
    Foremki wypełniać do 2/3 wysokości i piec ok. 20 min.
  • 2. Krem:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
    Za pomocą szprycy udekorować wierzch babeczek. Z umytej i obranej marchewki obieraczką wycinamy wąskie paseczki i zwijamy je w ruloniki - kładziemy je na kremie.
    Smacznego!

Porady

Marchewkę należy naprawdę porządnie odcisnąć z soku żeby nie wyszedł zakalec!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować