Mazurek marcepanowy

4.5 (169 ocen)

Marcepan zrobiłam sama ... jest ciemny dlatego ze dostalam takie migdały mielone,, gdyby były białe byłby z pewnoscią jasniejszy. Jednak smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • ciasto
    300 g mąki
    200 g margaryny Kasia
    150 g cukru
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany
    szczypta soli

    marcepan
    200 g migdałow mielonych
    200 g cukru pudru
    sok z cytryny
    aromat migdalowy

    lukier
    3/4 szkl cukru
    woda
    sok z połowy cytryny
    aromat migdałowy

    do dekoracji
    bakalie i migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek marcepanowy 1. Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce. Przygotować dużą blaszkę, ciasto podzielić na pół i z kazdej odkroić ok 1/5 na waleczek dookoła.
    Ciasto rozwałkować na prostokąty, kwadraty czy koła, do reszty ciasta dodać ok 2 łyżki mąki i zgnieśc by było twardsze, udekorować mazurki dookoła, warkoczem, wałeczkiem czy kuleczkami.. (pomysł dowolny) Upiec w temp 180 st. ok 20 min
  • Mazurek marcepanowy 2. Migdały zmielić dokładnie i utrzeć z cukrem pudrem dodać aromat migdałowy kilka kropli i po kilka kropli soku z cytryny tak by powstała masa o konsystencji ciasta.
    Zebrać i zlepić na jedną kulkę rekami zwilżonymi oliwą .
    Marcepan podzielić na dwie części, rozwałkować w foli zwilżonej oliwą i wylepić wgłębienia mazurków

    przygotować lukier
    Cukier zalać niewielką ilością wody tak by powstała płynna masa cukrowa. Gotować do nitki (tzn kiedy podniesiona łyżka ciągnie za sobą syrop)
    Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i kropelkę aromatu migdałowego, ucierać az do powstania białej masy lukrowej, polać równomiernie mazurki i udekorować bakaliami i migdałami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować