Marynowane grzyby (grzyby w occie)

4.89 (180 ocen)

  • 60 min

podgrzybki marynowane w occie - idealne na wigilię

  • 60 min

Składniki:

  • pół kg grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
    pół litra wody
    cebula
    łyżka soli

    marynata:
    szklanka wody
    łyżka soli
    2-3 łyżki cukru
    pół szklanki octu 10%
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    łyżeczka ziaren pieprzu
    łyżeczka gorczycy (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.89 (180 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane grzyby (grzyby w occie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i opłukane grzyby podzielić na trzonki i kapelusze, większe kapelusze dzielimy na pół, a trzonki w plasterki.
    Wodę z łyżką soli zagotować, a gdy zawrze wrzucić grzyby i posiekaną w kostkę lub piórka cebulę.
    Gotować 15 minut.
    Szklankę wody zagotować z octem, solą, cukrem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i gorczycą.
    Gotową marynatę oraz grzyby ostudzić.
    Łyżką cedzakową wyjmować grzyby z cebulką i przekładać do czystych słoików, a następnie zalewać je marynatę.
    Słoiki porządnie zamknąć, pasteryzować 10 minut i przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować