Grzyby w occie

4.49 (144 ocen)

w moim domu właśnie w taki sposób marynujemy grzyby leśne

Składniki:

  • 1 kilogram leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
    2 cebule
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    5 łyżek cukru
    1 łyżka soli
    do każdego słoika 0,5 litrowego
    1 łyżeczka gorczycy
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić. Gdy są duże pokroić na mniejsze kawałki. Opłukać wodą i przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować 45 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 45 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Cebule obrać i pokroić w piórka. Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać do nich cukier i sól. Zagotować. Do gotującej zalewy przełożyć grzyby i cebule. Gotować razem na średnim ogniu 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Do każdego słoiczka nałożyć gorczycę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać grzyby wraz z zalewą. Zakręcić. Pasteryzować 10 - 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować