Grzyby marynowane w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszaczmy i myjemy. Najlepiej wybierać mniejsze - jeśli są większe przeciąć na 2 - 3 części.
Grzyby gotujemy ok 15 minut, po tym czasie powinny pojawić się tzw. burzyny. Nleży wtedy wylać wodę - przecedzić grzyby i ponownie zalać zimną wodą - tak, aby je przyjkryła. Solimy 1 łyżką i gotujemy 45 minut.
2.Zalewa:
Wodę zgotowujemy wraz z cukrem i solą, na gotującą się wodę dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut
3.Na dno słoików dajemy po 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy.
Wykładamy ciepłe grzyby do ok 3/4 wysokości słoików (u mnie wyszły 4 słoiki po ok 500 -520 g).
Zalewamy gorącą zalewą. Dokładnie zakręcamy obracamy do góry dnem.
Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze