Grzyby marynowane w occie

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Podgrzybki marynowane w occie to świetny sposób na wykorzystanie zebranych grzybów.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok 1 kg podgrzybów
    kilka sztuk maślaków
    2 szklanki octu 10%
    6 szklanek wody,
    1 1/3 szklanki cukru,
    3 łyżki soli,
    ziarna pieprzu czarnego,
    ziele angielski,
    liście lauowe,
    ok 2 łyżeczek gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby marynowane w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszaczmy i myjemy. Najlepiej wybierać mniejsze - jeśli są większe przeciąć na 2 - 3 części.
    Grzyby gotujemy ok 15 minut, po tym czasie powinny pojawić się tzw. burzyny. Nleży wtedy wylać wodę - przecedzić grzyby i ponownie zalać zimną wodą - tak, aby je przyjkryła. Solimy 1 łyżką i gotujemy 45 minut.
  • 2. Zalewa:
    Wodę zgotowujemy wraz z cukrem i solą, na gotującą się wodę dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut
  • 3. Na dno słoików dajemy po 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy.
    Wykładamy ciepłe grzyby do ok 3/4 wysokości słoików (u mnie wyszły 4 słoiki po ok 500 -520 g).
    Zalewamy gorącą zalewą. Dokładnie zakręcamy obracamy do góry dnem.
    Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata Podgrzybki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować