Przetwory z grzybów – grzyby marynowane

Najpopularniejsze przetwory z grzybów to niewątpliwie grzyby marynowane. Podgrzybki lub prawdziwki w occie to klasyka, którą znają wszyscy. Nie może ich też zabraknąć jako zakąski czy przystawki na imprezowym stole. Jeśli robicie je samodzielnie, z pewnością co roku słoiki z takimi grzybami pojawiają się w Waszych spiżarniach. Jeśli szukacie nowych pomysłów, przeczytajcie nasz artykuł grzyby marynowane siostry Anastazji.

A co jeśli grzyby marynowane Wam się znudziły i szukacie nowych przepisów na grzyby na zimę? Mamy dla Was 3 propozycje na bardziej nietypowe przetwory, które podbiją Wasze kubki smakowe!

Zobacz też: Przetwory na zimę - 20 przepisów

 

Przetwory z grzybów – sałatka z grzybów leśnych

Decydując się na tę sałatkę nie potrzebujemy konkretnego rodzaju grzybów. Warto więc wykorzystać te, które lubimy najbardziej. Jeśli natomiast sezon na grzybobranie skończy się lub będzie zbyt sucho, by lasy pełne były tego dobra, takie przetwory można przygotować także z pieczarek.

Do przygotowania tych grzybków potrzebujemy dosłownie kilka składników więcej niż do popularnych grzybów marynowanych. Jeśli więc będziecie zabierać się za robienie klasycznych grzybków w occie, dodatkowo przygotujcie choć kilka słoiczków takiej sałatki.

Przepis na sałatkę z grzybów jest bardzo prosty - grzyby dusi się z cebulą, a następnie dodaje koncentrat pomidorowy, ocet i przyprawy. Po zagotowaniu całość należy zamknąć do słoików i zapasteryzować. Ten rodzaj przetworów ma tę zaletę, że można dobrać składniki według upodobań. Poza podstawowymi – solą, pieprzem i cukrem do smaku możemy wykorzystać zioła – tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki, liście laurowe czy oregano, a także paprykę mieloną, chilli, goździki, gorczycę, ziele angielskie albo kumin i kolendrę.

 

 

Przetwory z grzybów – grzyby w ketchupie

Podobnym pomysłem do wspomnianej sałatki z grzybów są grzyby w ketchupie. Tu, zamiast koncentratu dodajemy ketchup, który nie wymaga już nadmiernego doprawiania. Oczywiście, jeśli zależy nam na bardziej wyrazistym smaku, można dodać suszone zioła i przyprawy, jednak nawet w podstawowej wersji grzyby z takim pomidorowym sosie smakują dobrze.

Osobom lubiącym eksperymenty w kuchni podpowiemy, że takie przetwory z grzybów lubią też inne dodatki. Zacznijmy od pomysłu, by białą cebulę zastąpić bardziej ostrą cebulą czerwoną. Ketchup można zastąpić też bałkańską pastą z warzyw – ajwarem lub lutenicą. Ale to nie koniec. Bo czemu nie wzbogacić naszych przetworów z grzybów o inne warzywa? Korzystajmy z tego, na co akurat jest sezon i zamknijmy razem z grzybami paseczki papryki albo marchewkę pokrojoną w słupki.

Takie grzyby doskonale pasują do wędlin lub pieczywa, ale stanowią też świetny dodatek do śledzi.

 

Przetwory z grzybów – sałatka z grzybów z papryką

Choć zalewa do tej sałatki jest w zasadzie taka, jaką wykorzystujemy do grzybów marynowanych, ten przepis odbiega od klasyki. A to ze względu na sporą ilość papryki, która razem z grzybami i cebulą stanowi podstawę tego przepisu.

Pokrojoną na kawałki paprykę i cebulę zasypuje się solą, a następnie miesza z ugotowanymi w osolonej wodzie grzybami. Wszystkie składniki należy wymieszać i połączyć z zalewą przygotowaną z octu, wody, cukru i przypraw – liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Podgotowaną gorącą sałatkę przekłada się do słoików i pasteryzuje.

Do czego wykorzystać tego typu przetwory z grzybów? Oprócz tego, że doskonale zastąpią marynowane grzybki, taka sałatka z grzybów z papryką po odcedzeniu może być wykorzystana jako farsz do roladek mięsnych, dodatek do farszu do gołąbków czy nawet jako dodatek do pizzy!