makowiec na kruszonce ( z kokosem i morelami)

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Makowce jakoś specjalnie nie są u nas uwielbiane ale ten o dziwo "siadł" i został zjedzony w jeden dzień. Może dlatego, że nie był suchy (jak to ciasto ma w zwyczaju), nie zbyt słodki a morele nadały nutę świeżości. Najlepiej smakował jeszcze ciepły.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na kruszonkę:
    350 g mąki
    200 g masła
    100 g cukru
    3 żółtka
    na bezę:
    4 białka
    szklanka cukru
    100 g kokosu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    dodatkowo:
    puszka masy makowej (ok. 800g)
    puszka moreli (ok. 400g)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Kruche ciasto Beza

Makowiec na kruszonce ( z kokosem i morelami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180*C
    Składniki kruszonki wymieszać i palcami rozdrobnić w misce (nie zagniatać). Blaszkę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoto (ok. 10 minut). W tym czasie przygotować bezę kokosową: białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier. Na końcu wmieszać kokos i skrobię.
    Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na niej rozłożyć piane kokosową i pokrojone morele. Wierzch posypać pozostałą kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować