Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybki i pyszny makaron w sosie maślanym z nutą pomarańczy świetnie komponuje się ze szparagami, warto spróbować póki sezon na te warzywa, polecam.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu Maccheroni
    2 ząbki czosnku
    Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    Sok z 1 pomarańczy
    3 łyżki masła
    ½ szklanki startego parmezanu
    1 pęczek zielonych szparagów
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Maccheroni w sosie maślanym ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.

    Szparagi myjemy, obcinamy stwardniałe końcówki i obieramy je. Kromy na kawałki – osobno odkładamy główki.

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i skórkę z pomarańczy i smażymy 1 minutę. Kiedy czosnek delikatnie się zeszkli dodajemy pokrojone szparagi (bez główek) i podsmażamy je 2-3 minutki. Na patelnie wlewamy sok z pomarańczy i smażymy wszystko razem jeszcze 2 minutki. Dodajemy główki szparagów, wszystko lekko solimy i pieprzymy.

    Ma patelnie dodajemy odcedzony makaron i ser parmezan, wszystko starannie mieszamy, nakładamy na talerze i serwujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Masło Owoce Szparagi Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować