Jest to danie które przyrządzicie w kilka minut, a makaron w towarzystwie szparagów stanowi świetne połączenie.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
150 g boczku
ok. 200 g makaronu świderki
250 g zielonych szparagów
garść zielonego groszku
ok. 200 g śmietany 18%
kilka suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
sól ziołowa
pieprz
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić, podsmażyć z pokrojonymi suszonymi pomidorami na oleju z pomidorów. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końce, następnie pokroić, wrzucić do gotującej osolonej wody, gotować 3-4 minuty. Do podsmażonego boczku dodać makaron, szparagi, groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dodać śmietanę. Całość dusić ok.2 minuty. Doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem.
Komentarze