Spaghetti ze szparagami w maślanym sosie

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś prawdziwa uczta dla miłośników szparagów. Spaghetti ze szparagami w maślanym sosie to danie, które zachwyci Was nie tylko smakiem ale i minimalną ilością składników i czasu jaki będziecie potrzebować by je przygotować! Uwielbiam takie połączenia smakowe!

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    300 g makaronu Spaghetti
    4 czubate łyżki masła
    150 ml wody, w której będziemy gotować makaron
    3-4 ząbki czosnku
    1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
    50 g startego twardego sera np. parmezan
    pieprz
    sól
    suszone płatki chili
    świeża natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti Pasty

Spaghetti ze szparagami w maślanym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odbieramy ok. 150 ml wody, w której się gotował i odcedzamy makaron.
    Szparagi myjemy, zielonych szaragów nie trzeba obierać, wystarczy oderwać zdrewniałe końce. Łodyżki kroimy w grubsze plasterki.
    Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy szparagi na średnim ogniu aż zmiękną ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka chwil i dodajemy pozostałe masło. Gdy masło się roztopi dodajemy wodę i ugotowany makaron. Gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.
    Spaghetti ze szparagami w maślanym sosie przed podaniem posypujemy startym serem i posiekana natką pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować