Kurczak w pomarańczowej glazurze

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące kawałki kurczaka oblane słodko-kwaśnym sosem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pałki i udka z kurczaka: 1 kilogram
    MARYNATA:
    - sok pomarańczowy: 400 mililitrów
    - jasne piwo: 200 mililitrów
    SOS:
    - sok pomarańczowy: 200 mililitrów
    - ketchup: 200 mililitrów
    - syrop kukurydziany: 2 łyżki
    - ocet z białego wina: 4 łyżki
    - pieprz kajeński: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pomarańczowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka myjemy i zalewamy marynatą przygotowaną z soku pomarańczowego i piwa. Odstawiamy w chłodnie miejsce na 6 godzin.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Mięso płuczemy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 50 - 60 minut.
  • 3. Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, ketchup, syrop kukurydziany i ocet. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 30 - 40 minut, aż sos mocno odparuje i zgęstnieje. Na koniec dodajemy pieprz kajeński, całość dokładnie mieszamy.
  • 4. Elementy kurczaka polewamy sosem i wstawiamy pod grill w piekarniku. Podpiekamy aż się ładnie zrumienią. Podajemy z resztą sosu, frytkami i zieloną sałatą.

    Uwaga odnośnie soku pomarańczowego: do tego przepisu wykorzystujemy jedynie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy. Sok z kartonu podczas gotowania straci aromat i sos nie będzie smaczny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować