Kurczak pieczony w glazurze

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Złota chrupiąca skórka, słodkawy, miodowy posmak i soczyste mięso to znaki rozpoznawcze tego przepysznego kurczaka.

Składniki:

  • sprawiony kurczak o wadze około 1,5 kg
    6-8 ząbków czosnku
    kostka masła
    1/2 szklanki oleju
    3 łyżki płynnego miodu
    1/4 szklanki piwa + butelka
    2 łyżki suszonego rozmarynu
    sól, pieprz
    do dekoracji:
    gałązki rozmarynu, cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowy kurczak na butelce 1. Pól kostki masła rozpuścić, wymieszać z olejem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Składniki marynaty wymieszać i dokładnie natrzeć nim kurczaka (także wewnątrz). Kurczaka pozostawić w lodówce na noc (a najlepiej na cała dobę).
    Przed pieczeniem kurczaka nabijamy na butelkę od piwa wypełnioną w 1/4.
  • Miodowy kurczak na butelce 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i wkładamy kurczaka. Po około 15 minutach gdy skórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem.. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterze. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryn.

Porady

Zamarynowanego kurczaka przechowywać w lodówce najlepiej owinąwszy wcześniej naczynie folią spożywczą. Czosnek z marynaty nie będzie aromatyzował całej lodówki. Dzięki pieczeniu na butelce kurczak jest ładnie wypieczony ze wszystkich stron i ma dobrze wytopiony tłuszcz, który ocieka po mięsie do naczynia. Posmarowanie kurczaka miodową glazurą sprawia, ze skórka jest bardzo chrupiąca i lekko słodkawa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować