Kaczka i pomarańcze to bardzo udane połączenie - u mnie kaczka nabiera charakteru spryskana glazurą pomarańczową, która nadaje jej nie tylko piękny wygląd ale i wyśmienity smak, polecam na co dzień i od święta.
2 godz.
Składniki:
1 kaczka (o wadze do 2 kg)
3 ząbki czosnku
Skórka otarta z 1 pomarańczy
1 gałązka tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
Sól
2 pomarańcze
Glazura:
Sok z 1 pomarańczy
1/3 szklanki octu balsamicznego
3-4 łyżki miodu
Kaczka pieczona w pomarańczowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, osuszamy. Ostrym nożem nacinamy skórkę w kratkę na piersiach, ale tak aby nie przeciąć mięsa. Kaczkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, tymiankiem i skórką pomarańczową – odstawiamy na minimum 1 godzinę aby mięso się zamarynowało (a najlepiej zostawić je na noc).
W rondelku mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, miód i sok z pomarańczy i gotujemy 5 minut. Zamarynowaną kaczkę przenosimy do naczynia żaroodpornego, do środka wkładamy pomarańcze przekrojone na pół, nogi kaczki lekko związujemy sznurkiem.
Kaczkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 75 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię a kaczkę smarujemy przygotowaną wcześniej glazurą pieczemy 15 minut, po czym kaczkę wyjmujemy i jeszcze raz za pomocą pędzelka smarujemy glazurą. Pieczemy kolejne 15 minut.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się w niej rozłożyły. Powstały w trakcie pieczenia sos przelewamy na patelnie i odparowujemy go na dużym ogniu aż odparuje 1/3 objętości.
Kaczkę serwujemy z powstałym sosem i np. kluskami ziemniaczanymi lub ziemniakami z wody.
Komentarze