Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie)

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne wegetariańskie burgery. Tak przygotowane boczniaki swoją strukturą przypominają szarpane mięso, tzw. pulled pork.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Do przygotowania boczniaków:
    500 g boczniaków
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
    1,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki Sosu Barbecue BBQ

    Na hamburgery:
    1 opakowanie bułek hamburgerowych (ok. 6 sztuk)
    6 łyżek majonezu
    6 łyżek ketchupu
    1 czerwona papryka
    1 ogórek zielony
    2 pomidory
    kilka liści sałaty
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Burgery Hamburgery Kanapki Sosy

Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie) 1. Czosnek drobno pokroić.
    Boczniaki pokroić wzdłuż lub rozdrobnić widelcem na kawałki przypominające paski.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie) 2. Rozdrobnione boczniaki wyłożyć na płaską blachę do pieczenia.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie) 3. Posypać czosnkiem, poprószyć solą i papryką wędzoną oraz papryką słodką i polać delikatnie oliwą z oliwek.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie) 4. Piec ok. 25 – 30 min. w 180 stopniach do momentu, aż się lekko zarumienią.
    Należy sprawdzać boczniaki, ponieważ łatwo je przypalić. W trakcie pieczenia należy od czasu do czasu wymieszać boczniaki, aby wszystkie były równomiernie upieczone i nie przywarły do blachy.
    Podczas pieczenia zmniejsza się objętość boczniaków.
    Piec do momentu aż na końcówki małych paseczków będą lekko przypieczone na brązowo.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie) 5. Po upieczeniu wyłożyć boczniaki do miski i dodać sos BBQ. Dokładnie wymieszać.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie) 6. Bułki na hamburgery (obie części) lekko podgrzać środkową częścią do dołu na posmarowanej olejem patelni.
    Jedną połowę bułki posmarować 1 łyżką majonezu, a drugą połowę posmarować 1 łyżką ketchupu. Na jedną połowę wyłożyć trochę pieczonych boczniaków.
    Następnie układać według uznania: pomidor, ogórek, sałata, papryka.
    Obie połowy bułki połączyć.

Porady

Takie boczniaki można wykorzystać do wielu wegetariańskich dań, np: chilli con carne, wrapów / gyrosów, a nawet do pizzy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Papryka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować