Hamburgery drobiowe

4.5 (193 ocen)

Drobiowe hamburgery z świeżo upieczonymi bułeczkami są bardzo smaczne, zawierają dużo mniej kalorii niż tradycyjne. Polecam na obiad lub kolację.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
    1 łyżka musztardy stołowej
    Przyprawa do kurczaka
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
    Bułki:
    Zaczyn:
    250 gram mąki pszennej
    250 ml. Letniej wody
    20 gram świeżych drożdży
    Ciasto właściwe:
    Cały zaczyn
    250 gram mąki pszennej
    50 ml. Letniej wody
    30 gram mleka w proszku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    20 gram roztopionego masła
    1 jajko
    Sezam
    Dodatkowo:
    1 duży pomidor
    Czerwona cebula
    Sałata
    Sos do hamburgerów
    majonez
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Hamburgery drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy przesianą mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy na metalowej kratce.
  • 2. Mięso z piersi mielimy, dodajemy musztardę, przyprawę do kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy okrągłe płaskie kotlety, smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju, na złoty kolor z obydwu stron.
  • 3. Bułki kroimy na pół, obydwie części smarujemy majonezem, na dolnej części układamy sałatę, usmażonego kotleta, polewamy sosem do hamburgerów, układamy plasterek pomidora i krążki cebuli, przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować