Hamburgery z grilla

4.5 (141 ocen)

Hamburgery z grilla to nie tylko grillowane mięso w bułce. Dodajmy do nich jak najwięcej świeżych warzyw i wyrazisty sos, by było to pełnowartościowe i pyszne danie!

Składniki:

  • 450 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka sosu sojowego
    Świeżo mielony pieprz
    Łyżeczka musztardy
    1 jajko

    3 bułki do burgerów
    1 pomidor
    Sałata
    Ogórki konserwowe
    Czerwona cebula
    Ser cheddar
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Burgery Hamburgery Grill

Hamburgery z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, musztardą i jajkiem. Mieszamy dłonią i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy z niej cienkie burgery o średnicy bułki. Mięso chłodzimy około 30 minut w lodówce, by mięso było zwarte.
  • 2. Burgery grillujemy z każdej strony, łącznie około 20 minut – mięso nie może być surowe. Pod koniec grillowania dokładamy na ruszt także przekrojone bułki, by podpiekły się i były ciepłe.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy dodatki – ser, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Ogórki kroimy w podłużne plastry, sałatę rwiemy na kawałki.
  • 4. Burgery z grilla możemy złozżć w dowolnych kombinacjach, najlepiej sprawdza się ułożenie sera na gorącym mięsie, dzięki czemu ser przyjemnie stopi się. Na spodzie bułki układamy sałatę, następnie plastry pomidora, cheddar i mięso. Przykrywamy plastrem sera, ogórkami i krążkami cebuli. Na wierzch układamy górną połowę bułki.

Porady

Hamburgery z grilla warto wzbogacić też o sos – może to być domowy ketchup, majonez, przygotowany na bazie majonezu sos aioli z czosnkiem czy musztarda

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować