Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, osuszyć. bardzo dokładnie wyciąć głąb, bo od tego zależy łatwosć zdejmowania lisci. Wkładam całą kapustę do garnka zalewam wodą i gotuję na początku na dużym ogniu a od momentu zagotowania wody zmniejszam, ogień. stopniowo zdejmuję wierzchnie liscie i wykładam na talerz a kapusta dalej pozostaje w wodzie. Z wyjętych lisci usuwam nożem grube unerwienia, by łatwiej było zwijać gołąbki.
Zemleć razem: mięso, bułkę namoczoną i osączoną oraz przesmażoną cebulę.
Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, doprawić solą lub przyprawa uniwersalna, pieprzem.
Masę dokładnie wyrobić i faszerować liscie kapusty zwijając w gołąbki.
Na dno dużego garnka układam pokrojone resztki kapusty i startą marchewkę, dodaję 1 łyżkę masła, listek, ziele i układam scisło gołąbki, podlewam je wodą z gotowania kapusty, tyle aby była na równo z gołąbkami, przykrywami lisciem kapusty i gotuję. W trakcie gotowania wywar doprawiam do smaku.
2.SOS:
2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków wlać d rondla, dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz, wymieszać doprawiając szczyptą cukru, solą lub przyprawa uniwersalna, bazylią i oregano. W szklance wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 3 łyżkami smietany i wlać do sosu, mieszając zagotować. Na końcu dodać 1 łyżeczkę keczupu pikantnego
Porady
Gdy zostanie nam farsz mięsny, wtedy dodaję do niego 1 jajko , wyrabiam i smażę kotlety mielone.
Komentarze