• 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne, rozpływają się w ustach.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg mąki
    5 łyżek gęstej śmietany
    4 żółtka
    1 jajko
    1 łyżka spirytusu
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniotłam ciasto, rozwałkowałam jak najciemniej na stolnicy lekko oprószonej mąką, pokroiłam na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm, naciełam wzdłuż każdy środek wykrojonego paska przewinełam przez nacięcie jeden koniec paska. W głębokim naczyniu rozgrzałam olej smażyłam faworki z obu stron na złoty kolor układałam na ręczniku papierowym żeby od ciekły posypałam cukrem pudrem.

Porady

Faworki bardzo szybko się smażą więc trzeba przygotować całą porcję i dopiero smażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować