Faworki

4.5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na faworki.
Faworki zwane inaczej chrustem to tradycyjna potrawa w polskiej kuchni. Jak każdy wie szczególnie pochłaniane przez całe rzesze Polaków w tłusty czwartek. Jak zrobić taki słodki frykas? Dowiesz się oglądając prezentowany filmik kulinarny. Wspaniały smak i kuszący aromat to mieszanka wybuchowa dla koneserów tradycyjnych słodkich wypieków.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Skład faworków: 250 dkg mąki tortowej, 4 żółtka z jajek, 3 do 5 łyżek gęstej śmietany, sól, cukier puder, olej rzepakowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 4 żółtka, śmietanę, szczypta soli, spirytus ugniatamy w jedną masę.
    Powstałe ciasto za pomocą wałka intensywnie uderzamy przez parę minut. Dzięki czemu nabierze ono sprężystości.
  • 2. Następnie rozwałkowujemy przy pomocy wałka na placek o grubości około 2 mm. Powstały placek tniemy na czterocentymetrowe paski,. Paski nacinamy w środku, po czym wywijamy je w kształt faworków.
  • 3. Na rozgrzany olej wrzucamy niewielkie ilości zawiniętego ciasta tak aby przyszłe faworki nie tłoczyły się na gorącym oleju. Smażymy dosłownie parę chwil, między czasie je odwracając na drugą stronę.
  • 4. Gotowe faworki można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (162 ocen)

faworki

To może cię zainteresować