Fale Dunaju z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Fale Dunaju z jabłkiem to ulubiony placek mojej córki.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kostka margaryny do pieczenia
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki
    4 łyżki mleka
    5 jabłek

    Krem
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    Kostka margaryny do pieczenia
    7 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju

Fale dunaju z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem na masę. Wbić jajka całe i miksować.
    Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, całość miksować. Wylać na blachę połowę ciasta białego. Do reszty wlać 4 łyżki mleka oraz dodać 2 łyżki kakao wymieszać Wylać na białe ciasto
    Jabłka obrać pokroić w drobną kostkę po układać na ciemnym cieście
    Piec 45 minut w temperaturze 180°C.

    Budyń

    1 szklankę mleka zagotować
    Do drugiej szklanki wsypać budyń oraz 7 łyżek cukru wymieszać
    Wlać do gotującego się mleka
    Wystudzić
    Margarynę utrzeć do białości pomału dodawać zimny budyń miksować. Krem wyłożyć na zimny placek. Podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować