1.Margarynę ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę połączyć z proszkiem i przesiać przez sito. Jaja rozdzielić i ubić pianę.
2.Margarynę utrzeć z cukrem na gładko i stopniowo dodawać żółtka.
3.Kolejno dynamicznie, lecz po łyżce wsypywać mąkę.
4.Na koniec dodać pianę i połączyć łyżką.
5.Rozdzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, do drugiej tyle samo mąki pszennej.
6.Układać w blaszce naprzemiennie i wcisnąć na wierzch jabłka oprószone odrobiną mąki.
7.Piec w 185 stopniach przez 55 minut.
8.Z mleka odlać 1/2 szklanki. Większą część połączyć z cukrem waniliowym i zagotować. Mniejszą część połączyć z mąkami. Zagotować jak budyń. Do części gotującej się dodać tą z mąką, na małym ogniu gotować 3 minuty cały czas mieszając. Ostudzić.
9.Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i cukier puder. Całość zmiksować na gładko. Doprawić sokiem z cytryny.
10.Masę wyłożyć na zimne ciasto. Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze