Fale Dunaju

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sprawdzone, mistrzynią jest moja mama, ale już depczę jej po piętach

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g margaryny do pieczenia
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao (nie napój czekoladowy tylko tradycyjne kakao od gotowania)
    2 łyżki mąki pszennej
    kilka kwaśnych jabłek
    Masa:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki tortowej
    4 cukry waniliowe
    250 g masła roślinnego
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ogrzać do temperatury pokojowej. Mąkę połączyć z proszkiem i przesiać przez sito. Jaja rozdzielić i ubić pianę.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem na gładko i stopniowo dodawać żółtka.
  • 3. Kolejno dynamicznie, lecz po łyżce wsypywać mąkę.
  • 4. Na koniec dodać pianę i połączyć łyżką.
  • 5. Rozdzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, do drugiej tyle samo mąki pszennej.
  • 6. Układać w blaszce naprzemiennie i wcisnąć na wierzch jabłka oprószone odrobiną mąki.
  • 7. Piec w 185 stopniach przez 55 minut.
  • 8. Z mleka odlać 1/2 szklanki. Większą część połączyć z cukrem waniliowym i zagotować. Mniejszą część połączyć z mąkami. Zagotować jak budyń. Do części gotującej się dodać tą z mąką, na małym ogniu gotować 3 minuty cały czas mieszając. Ostudzić.
  • 9. Do zimnego budyniu dodać miękkie masło i cukier puder. Całość zmiksować na gładko. Doprawić sokiem z cytryny.
  • 10. Masę wyłożyć na zimne ciasto. Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować