Fale dunaju na oleju z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie wlewamy cienkim strumieniem żółtka stale ubijając oraz olej. Na koniec miksowania dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej części dodajemy przesiane kakao i 2 łyżki mleka. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto jasne.
Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180*C ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
2.MASA BUDYNIOWA:
Budynie wsypujemy do 1/2 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niego budyniową zawiesinę. Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje masa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami wystudzony budyń, cały czas ucierając. Krem wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce.
3.POLEWA:
Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 5 min. i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i gdy zacznie gęstnieć wylewamy na placek. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze