Fale Dunaju na oleju z wiśniami

4.35 (187 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    5 dużych jajek
    1 szklanka cukru
    2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka

    MASA BUDYNIOWA:
    1/2 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie wiśniowe
    masło lub margaryna

    POLEWA:
    100 g czekolady gorzkiej
    100 ml mleka
    1 łyżka masła

    ok. 400 g wydrylowanych wiśni
Wystaw ocenę:

4.35 (187 ocen)

Fale dunaju na oleju z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Następnie wlewamy cienkim strumieniem żółtka stale ubijając oraz olej. Na koniec miksowania dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej części dodajemy przesiane kakao i 2 łyżki mleka. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto jasne.

    Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180*C ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Budynie wsypujemy do 1/2 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niego budyniową zawiesinę. Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje masa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami wystudzony budyń, cały czas ucierając. Krem wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce.
  • 3. POLEWA:
    Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 5 min. i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i gdy zacznie gęstnieć wylewamy na placek. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować