Drożdżówki z budyniem i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, w ciepłym mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru dokładnie wymieszaj pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu naokoło 20 - 30 min. W mące zrób dołek wlej drożdże i masło roztopione. Wbij jajka i 1 żółtko wsyp resztę cukru, cukier wanilinowy, sól. Ciasto wyrób aż będzie odchodziło od ręki odstaw i przykryj na około godzinkę powinno podwoić swoją objętość. Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu ostudzić. Gotowe ciasto rozwałkuj pakroj w długie paski szerokie na około 15 cm posmaruj budyniem zwiń w rulon pokrój na paski około 3 cm wyłóż delikatnie na wysmarowaną blaszkę masłem dodaj na górę 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego przykryj i pozostaw do wyrośnięcia około 20-30 min piecz w temp 180 st około 20 min SMACZNEGO
Porady
Można dodać troszkę mniej mleka do budyniu, żeby wyszedł bardziej zbity lepiej będzie przekładało się na blachę
Komentarze