Ciasto szefowej

4.5 (185 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Obłędne ciasto z budyniem, kajmakiem i bitą śmietaną

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 33x23 cm:

    Ciasto kruche:

    1 żółtko,
    1,5 szklanki mąki,
    1 łyżka śmietany,
    1\2 szklanki cukru,
    1 cukier wanilinowy,
    125 g margaryny lub masła,
    1\2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:

    500 ml mleka,
    80 g cukru,
    1 łyżka mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    150 g masła,
    1 cukier wanilinowy.

    Masa kajmakowa:

    1 puszka kajmaku

    Masa śmietanowa:

    500 ml śmietany kremówki,jedna śmietana 30% 370ml,
    3 łyżki cukru pudru,
    3 łyżki żelatyny,
    1\3 szklanki wody,

    Dodatkowo:

    200 g herbatników
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto szefowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na 2 części. Z każdej wałkujemy cienki placek i pieczemy go w temp. 180 stopni około 15-20 minut.
  • 2. Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku mieszamy mąki i dodajemy do gotującego się mleka. Chwilkę gotujemy. Gorący wykładamy na 1 kruchy placek, przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy kajmakiem, wykładamy warstwę herbatników. Pozostawiamy do ostudzenia.
  • 3. Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę namaczamy w wodzie, podgrzewamy chwilkę by żelatyna się rozpuściła, lekko studzimy. Ciągle ubijając śmietankę małym strumyczkiem wlewamy żelatynę. Śmietankę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy kakao. Ciasto odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować