Ciasto szefowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na 2 części. Z każdej wałkujemy cienki placek i pieczemy go w temp. 180 stopni około 15-20 minut.
2.Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku mieszamy mąki i dodajemy do gotującego się mleka. Chwilkę gotujemy. Gorący wykładamy na 1 kruchy placek, przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy kajmakiem, wykładamy warstwę herbatników. Pozostawiamy do ostudzenia.
3.Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę namaczamy w wodzie, podgrzewamy chwilkę by żelatyna się rozpuściła, lekko studzimy. Ciągle ubijając śmietankę małym strumyczkiem wlewamy żelatynę. Śmietankę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy kakao. Ciasto odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki.
Komentarze