Coś słodkiego na kanapkę, naleśnika czy gofra. A do tego zdrowego! Krem jest łatwy w przygotowaniu, najdłużej trwa gotowanie kaszy reszta już idzie ekspresowo i można zajadać :)
Składniki:
60 g gorzkiej czekolady,
pół szklanki kaszy jaglanej,
50 g chałwy waniliowej,
1 łyżka kakao,
2-3 łyżki cukru pudru (do smaku),
3-4 łyżki mleka (dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji)
Krem jaglano-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Kaszę przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut, odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Dokładnie blendujemy na gładki krem.
2.
Do jaglanego kremu dodajemy roztopioną czekoladę, pokruszoną chałwę, kakao i dokładnie miksujemy. Do smaku dodajemy cukier puder. Gotowe smarowidło należy spożyć w ciągu 3-4 dni.
Komentarze