Krem jaglano-chałwowy

  • wyświetlono: 166 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Coś słodkiego na kanapkę, naleśnika czy gofra. A do tego zdrowego! Krem jest łatwy w przygotowaniu, najdłużej trwa gotowanie kaszy reszta już idzie ekspresowo i można zajadać :)

zauberi

Składniki

60 g gorzkiej czekolady,
pół szklanki kaszy jaglanej,
50 g chałwy waniliowej,
1 łyżka kakao,
2-3 łyżki cukru pudru (do smaku),
3-4 łyżki mleka (dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji)

Sposób przygotowania przepisu:

Krem jaglano-chałwowy

  • 1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Kaszę przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut, odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Dokładnie blendujemy na gładki krem.
  • 2.
    Do jaglanego kremu dodajemy roztopioną czekoladę, pokruszoną chałwę, kakao i dokładnie miksujemy. Do smaku dodajemy cukier puder. Gotowe smarowidło należy spożyć w ciągu 3-4 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)

Rożki z jabłkami

Dodane przez: czarrna

Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją...