Krem jaglano-chałwowy

0 (0 ocen)

Coś słodkiego na kanapkę, naleśnika czy gofra. A do tego zdrowego! Krem jest łatwy w przygotowaniu, najdłużej trwa gotowanie kaszy reszta już idzie ekspresowo i można zajadać :)

Składniki:

  • 60 g gorzkiej czekolady,
    pół szklanki kaszy jaglanej,
    50 g chałwy waniliowej,
    1 łyżka kakao,
    2-3 łyżki cukru pudru (do smaku),
    3-4 łyżki mleka (dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji)

Krem jaglano-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Kaszę przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut, odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Dokładnie blendujemy na gładki krem.
  • 2.
    Do jaglanego kremu dodajemy roztopioną czekoladę, pokruszoną chałwę, kakao i dokładnie miksujemy. Do smaku dodajemy cukier puder. Gotowe smarowidło należy spożyć w ciągu 3-4 dni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik chałwowy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik chałwowy

Kasia_S ciężko się od niego oderwać 13 godz.