Czekoladowe uszka z nadzieniem makowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wariacja na temat wigilijnych klusek z makiem, które co roku pojawiają się na naszym stole

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 1/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki kakao
    3 jajka L
    200 g maku mielonego
    1 szklanka mleka
    50-60 g orzechów włoskich
    60 g suszonych daktyli
    kilka łyżek miodu do smaku
    odrobina Amaretto lub olejku migdałowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Czekoladowe uszka z nadzieniem makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z mąki, kakao i jajek zagniatamy ciasto, razie potrzeby dodając odrobinę wody. Wałkujemy na cienki placek, kroimy niewielkie kwadraty (5x5 cm).
  • 2. Nadzienie: Mak zalewamy gorącym mlekiem, studzimy. Orzechy drobno siekamy z daktylami, dodajemy mak, miód i Amaretto, mieszamy.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 4. Na środek każdego kwadracika nakładamy odrobinę farszu (około pół łyżeczki), sklejamy jak pierogi, następnie formujemy uszko sklejając ze sobą końce pierożka. Uszka gotujemy przez 2-3 minuty i podajemy na czekoladowym kleksie :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować