Katarzyna Musiał
Ciastka orzeszki to klasyk, przygotowywany przez nasze babcie. Długo szukałam idealnego przepisu i wreszcie znalazłam - w starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Ciastka orzeszki są przepyszne, super się pieką, nie przywierają do formy, nie są twarde. Sprawdźcie przepis na orzeszki!
4.02 (469 ocen)
Przepis na orzeszki jest jak widzicie powyżej nie aż tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać. Ciastka często pieczemy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Można nawet orzeszki zawinąć w złotą lub srebrną folię i powiesić na choince! Orzeszki to jednak deser, którym chcemy cieszyć się także bez okazji, nie tylko od święta. Zróbcie je na weekend lub rodzinną imprezę.
Ciasto na orzeszki powinno być chrupiące i pyszne. Możemy je urozmaicić, dodając na przykład szczyptę cynamonu czy rozdrobnione kawałki orzechów. Z kolei krem do orzeszków z mleka w proszku nie jest jedyną opcją – możemy zastąpić go innym kremem. Wypróbujcie orzeszki z kremem czekoladowym, waniliowym czy orzechowym. Ważne, żeby krem nie był za rzadki, będzie wtedy wypływał z ciastek. Ciastka orzeszki są też dobre do nadziania dżemem czy konfiturą. Do środka możemy włożyć na przykład orzech lub kawałek owocu.
Ciastka orzeszki możemy przechowywać na dwa sposoby. W pierwszej wersji osobno przechowujemy skorupki i masę. Skorupki umieśćmy w szczelnym pojemniku w suchym miejscu – dzięki temu nawet po kilku dniach będą chrupkie. Z kolei masę możemy przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
Inną opcją jest przechowywanie już złożonych orzeszków. Umieszczamy je wtedy w pojemniku i wkładamy do lodówki. W ten sposób będą dobre do jedzenia przez kilka dni.
Przepis na orzeszki z patelni warto sobie zapisać – przyda się, bo te małe ciasteczka kochają zarówno dorośli, jak i dzieci.
Sprawdź też przepis na rurki z kremem!
Komentarze