Ciastka orzeszki z kremem z mleka w proszku

4.02 (469 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciastka orzeszki to klasyk, przygotowywany przez nasze babcie. Długo szukałam idealnego przepisu i wreszcie znalazłam - w starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Ciastka orzeszki są przepyszne, super się pieką, nie przywierają do formy, nie są twarde. Sprawdźcie przepis na orzeszki!

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO

    3,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej tortowej
    0,5 szklanki cukru
    150g rozpuszczonego masła
    2 jajka
    1 żółtko
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki śmietany kwaśnej (12 lub 18%)

    KREM

    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru pudru
    125 g masła
    1 szklanka mleka w proszku pełnego

    *do przygotowania orzeszków potrzebujemy również specjalnej patelni (można ją zakupić w dowolnym sklepie gospodarstwa domowego)
Wystaw ocenę:

4.02 (469 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Orzeszki

Ciastka orzeszki z kremem z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. CIASTO

    Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię lub wkładamy do woreczka i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  • 2. KREM

    Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier puder i zagotowujemy.
    Studzimy.

    Masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, dodajemy mleko z cukrem i mleko w proszku - ucieramy na gładką masę.
  • orzeszki 3. PRZYGOTOWANIE ORZESZKÓW

    Ciasto wyciągamy z lodówki i urywamy po kawałeczku i robimy małe kuleczki (mniej więcej wielkości borówki amerykańskiej, może ciut większe). Patelnię kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki i dobrze nagrzewamy z dwóch stron. Gdy patelnia jest gorąca smarujemy ją lekko olejem i wkładamy kulki.
  • orzeszki 4. Zamykamy i chwilkę smażymy około 20-30 sekund i obracamy na drugą stronę i również chwilę smażymy ale już trochę krócej.
    Orzeszki powinny same wypadać z formy lub po lekkim podważeniu, np. nożem powinny super odchodzić od formy.
  • pyszne orzeszki 5. Skorupki nadziewamy niewielką ilością kremu,składamy w orzeszki i wstawiamy do lodówki. Ciastka orzeszki gotowe - smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko w proszku

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciastka orzeszki? – przepis idealny

Przepis na orzeszki jest jak widzicie powyżej nie aż tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać. Ciastka często pieczemy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Można nawet orzeszki zawinąć w złotą lub srebrną folię i powiesić na choince! Orzeszki to jednak deser, którym chcemy cieszyć się także bez okazji, nie tylko od święta. Zróbcie je na weekend lub rodzinną imprezę.

Ciasto na orzeszki powinno być chrupiące i pyszne. Możemy je urozmaicić, dodając na przykład szczyptę cynamonu czy rozdrobnione kawałki orzechów. Z kolei krem do orzeszków z mleka w proszku nie jest jedyną opcją – możemy zastąpić go innym kremem. Wypróbujcie orzeszki z kremem czekoladowym, waniliowym czy orzechowym. Ważne, żeby krem nie był za rzadki, będzie wtedy wypływał z ciastek. Ciastka orzeszki są też dobre do nadziania dżemem czy konfiturą. Do środka możemy włożyć na przykład orzech lub kawałek owocu.

Jak przechowywać orzeszki ciastka?

Ciastka orzeszki możemy przechowywać na dwa sposoby. W pierwszej wersji osobno przechowujemy skorupki i masę. Skorupki umieśćmy w szczelnym pojemniku w suchym miejscu – dzięki temu nawet po kilku dniach będą chrupkie. Z kolei masę możemy przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. 

Inną opcją jest przechowywanie już złożonych orzeszków. Umieszczamy je wtedy w pojemniku i wkładamy do lodówki. W ten sposób będą dobre do jedzenia przez kilka dni.

Przepis na orzeszki z patelni warto sobie zapisać – przyda się, bo te małe ciasteczka kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. 

Sprawdź też przepis na rurki z kremem!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować