Mocno orzechowe ciasteczka przekładane pysznym mlecznym i kakaowym kremem na bazie pełnego mleka w proszku. Przepis mojego autorstwa. Gorąco polecam - moja rodzina je uwielbia!
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciastka orzechowe z masą z mleka w proszkuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/49/5cab722e2ba673b08946c63e4b0c4e6e825017d4.jpeg40003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciastka-orzechowe-z-masa-z-mleka-w-proszku
Ciasto:
600 g mąki
400 g margaryny
200 g zmielonych orzechów włoskich
200 g cukru pudru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
Krem mleczny:
1/2 szklanki wody
150 g cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
250 g pełnego mleka w proszku
Krem kakaowy:
1/2 szklanki wody
150 g cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
3 łyżeczki kakao
250 g pełnego mleka w proszku
Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru do obsypania ciasteczek
Sposób przygotowania przepisu:
Ciastka orzechowe z masą z mleka w proszku
1.
Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę i posiekać je nożem. Dodać cukier puder, zmielone orzechy, żółtka i cukier waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto i rozwałkować je na placek. Kieliszkiem lub szklanką wykrawać z ciasta kółeczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopniach przez ok 10-12 minut.
Krem Mleczny: Wodę, cukier i margarynę rozpuścić. Do zimnej polewy dodać mleko w proszku i utrzeć chwilkę. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i przekładać ciasteczka.
Krem Kakaowy: Wodę, cukier, margarynę oraz kakao rozpuścić. Do zimnej polewy dodać mleko w proszku i utrzeć chwilkę. Gotowę masę także przelożyć do worka cukierniczego i przekładać ciasteczka. Ciasteczka obsypać cukrem pudrem i zrobić po jednym kleksie z masy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze