Orzeszki z masą z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka i twarde masło. Posiekać nożem. Gdy zaczną się robić grudki, ciasto zagnieść szybko ręką. Z ciasta formować kulki i przy pomocy specjalnej foremki smażyć orzeszki. Usmażone odstawić do ostygnięcia.
KREM
Masło, mleko, cukier i kakao przełożyć do garnka. Zagotować cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie do przestudzonej masy wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać, tak, żeby powstała jednolita masa. Masą smarować połówki wcześniej przygotowanych łupinek. Zlepiać po 2 sztuki.
Przełożyć na minimum godzinę do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze