Cannelloni

4.5 (191 ocen)

Pyszne danie na obiad lub kolację :)

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu cannelloni (grube rurki)
    na farsz:
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    25 dag pieczarek
    1 mały por
    1 cebula
    1 puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 kostka rosołowa
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki suszonego oregano (lub innych - ulubionych - ziół)
    wegeta lub sól, pieprz
    olej do smażenia
    na sos:
    5 dag masła
    1/3 szklanki mąki pszennej
    3 szklanki mleka
    1 kostka rosołowa
    sól, pieprz
    do posypania:
    15 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Cannelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz:
    Por oczyścić i pokroić w ćwierćplasterki, cebulę w kostkę. Pieczarki oczyścić i dość drobno posiekać. Na oleju poddusić por z cebulą, dodać pieczarki i dusić razem do odparowania soku.
    Oddzielnie na oleju podsmażyć mięso mielone, przyprawić łyżeczką wegety. Dodać cebulę z porem i pieczarkami, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kostkę rosołową. Chwilę razem pogotować. Przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić. Dodać zioła i posiekany drobno czosnek. Wymieszać i już nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Przygotować sos:
    W rondlu stopić masło, wsypać mąkę, wymieszać na gładką masę. Po trochę wlewać zimne mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową). Dodać kostkę rosołową, doprawić pieprzem, ewentualnie dosolić.
  • 3. Na dno naczynia do zapiekania (najlepiej prostokątnego) wlać troszkę sosu.
    Napełniać suche (nie gotowane!) rurki farszem i układać w naczyniu. Jeśli pozostanie farsz, wypełnić nim przestrzenie między rurkami. Całość zalać sosem i posypać po wierzchu startym serem.
  • 4. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (termoobieg).

Porady

1. Jeżeli chcemy pokroić zapiekankę na zgrabne porcje, najlepiej przygotować ją wcześniej i wystudzić. Wtedy pokroić i podgrzać. 2. Farsz można zrobić z podwójnej porcji i połowę zamrozić. Po rozmrożeniu wykorzystać do cannelloni albo lasagne, albo do zwykłej zapiekanki makaronowej. 3. Zamiast pieczarek można dodać marchewkę z groszkiem z mrożonki lub inne warzywa drobno pokrojone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować