dla 3 osób:
ok. 13-15 rurek cannelloni,
cebula,
500 g mięsa mielonego,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano, sól, pieprz, granulowany czosnek
na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan
Cannelloni z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku (można dolać troszkę wody). Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Każda rurkę nadziewać mięsnym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser. Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.
Komentarze