cannelloni z mięsem mielonym

  • wyświetlono: 2885 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Sycąca włoska zapiekanka

natalia2004
  • 60min

Składniki

dla 3 osób:
ok. 13-15 rurek cannelloni,
cebula,
500 g mięsa mielonego,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano, sól, pieprz, granulowany czosnek
na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

cannelloni z mięsem mielonym

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku (można dolać troszkę wody). Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Każda rurkę nadziewać mięsnym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser. Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankamakaronz_roznych_stron_swiatabeszamelcannellonimielonekuchnia włoskazapiekanką z mięsem mielonymzapiekanka canneloni
 

Komentarze

Podobne przepisy

Spaghetti z mięsem mielonym z serem żółtym.

Dodane przez: IlonaJ

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym - propozycja...

Lazania z mięsem

Dodane przez: smak i uczucie

lazania z mięsem mielonym

Lazania (lasagne) to danie z kuchni...

Spaghetti z mięsem mielonym

Dodane przez: Adrian G

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym można...

Młoda kapusta z mielonym mięsem

Dodane przez: kasiac

Młoda kapusta z mięsem mielonym

Danie z przewagą młodej kapusty,...

Ratatouille z mięsem mielonym

Dodane przez: MonaLiza

Ratatouille z mięsem mielonym

Słynny francuski gulasz w tym wydaniu...

Blok na noże kuchenne Grand Maître

Dodane przez: magdzia44448

LECZO Z MIĘSEM MIELONYM

Sezonowe kolorowe danie w wersji...