Bułeczki tureckie

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja wnusia je uwielbia :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    0,5 szklanki oleju
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    7 gram suszonych drożdży lub 15 gram świeżych
    Ok. 2 i ¾ szklanki mąki
    Oraz :
    1 jajko i sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bajgle

Bułeczki tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki tureckie 1. W misce wymieszać 2,5 szklanki mąki, cukier, sól i drożdże.
    W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i wymieszać.
    Do mąki wlewać ciepły płyn i zagniatać elastyczne ciasto, niezbyt ścisłe.
    Gdy trzeba dodać resztę mąki.
    Przykryć ściereczką i ustawić miskę na garnku z ciepłą wodą aby ciasto szybciej rosło.
    Po około 1 godzinie miskę z ciastem odwrócić na stolnicę i wyłożyć ciasto.
    Nic nie oprószamy tylko dzielimy ciasto nożem na krzyż tworząc 4 części, a te z kolei znów na pół tak, że powstanie 8 porcji.
    Brać każdą porcję i bardzo delikatnie oprószając blat uformować wałek, zlepić końce, aby powstała okrągła bułeczka z otworem w środku.
    Ułożyć na blasze wysłanej pergaminem.
    Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować