Babka ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.
Dodajemy kaszę gryczaną i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
2.Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).
Boczek z cebulą przekładamy na talerz, lekko studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150°C, a naczynie przykrywamy folią aluminiową.
4.Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym koperkiem.
Komentarze