Babka ziemniaczana z boczkiem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najlepiej smakuje ze śmietaną i koperkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki (mączyste) – 1 kg
    mleko – 100 ml
    mąka pszenna – 1 łyżka
    kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g
    sól – 1 szczypta
    pieprz – 1 szczypta
    wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g
    olej słonecznikowy – do smażenia
    cebula – 2 szt.
    suszony majeranek – 1 łyżka

    Dodatkowo:

    olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia
    gęsta kwaśna śmietana – 200 ml
    koperek – 1 pęczek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babka ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajemy zagotowane, ciepłe mleko. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy.

    Dodajemy kaszę gryczaną i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.

    2.Boczek przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy roztartym w dłoniach majerankiem. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli (ok. 3-4 minut).

    Boczek z cebulą przekładamy na talerz, lekko studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy.

    3.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Masę ziemniaczaną mieszamy, przekładamy do naczynia i rozprowadzamy na całej powierzchni. Babkę pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

    20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150°C, a naczynie przykrywamy folią aluminiową.
    4.Porcję babki przekładamy na talerz. Podajemy z kleksem śmietany i drobno posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować