babka ziemniaczana - nagus

4.48 (189 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne danie dla wszystkich wielbicieli ziemniaków... i nie tylko! :)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    300 g boczku parzonego wędzonego
    6 plastrów boczku parzonego wędzonego
    300 g kiełbasy
    2 jajka
    2 duże cebule
    czosnek - 2 ząbki
    sól
    pieprz
    granulowany czosnek z pietruszką
    gałka muszkatołowa
    olej lub smalec do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Babka ziemniaczana - nagus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczana - nagus 1. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
    Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmielić w maszynce. Koniecznie odcedzić z wody, która powstała podczas tarcia lub mielenia ziemniaków.
    Ziemniaki połączyć z boczkiem, kiełbasą oraz cebulką dokładnie mieszając łyżką. Do masy dodać jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz gałką muszkotołową według uznania.
    Formę posmarować olejem lub smalcem.
    Powstałą masę wlać do formy. Na wierzchu ułożyć plastry boczku.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec około 2 godzin do zarumienienia.
    Można podawać z sosem, śmietaną lub podsmażoną cebulką i kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować