Pyszne danie dla wszystkich wielbicieli ziemniaków... i nie tylko! :)
2 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg ziemniaków
300 g boczku parzonego wędzonego
6 plastrów boczku parzonego wędzonego
300 g kiełbasy
2 jajka
2 duże cebule
czosnek - 2 ząbki
sól
pieprz
granulowany czosnek z pietruszką
gałka muszkatołowa
olej lub smalec do posmarowania formy
Babka ziemniaczana - nagus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmielić w maszynce. Koniecznie odcedzić z wody, która powstała podczas tarcia lub mielenia ziemniaków.
Ziemniaki połączyć z boczkiem, kiełbasą oraz cebulką dokładnie mieszając łyżką. Do masy dodać jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz gałką muszkotołową według uznania.
Formę posmarować olejem lub smalcem.
Powstałą masę wlać do formy. Na wierzchu ułożyć plastry boczku.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec około 2 godzin do zarumienienia.
Można podawać z sosem, śmietaną lub podsmażoną cebulką i kiełbasą.
Komentarze