BABKA ZIEMNIACZANA

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Regionalne danie z Podlasia. Niezwykle proste, łatwe w przygotowaniu, pyszne ze szklanką mleka i kwaśną śmietaną

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków
    2 cebule
    mleko
    sól, pieprz
    40 dag wędzonego boczku
    4 łyżki mąki
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy.
    Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości ( duża blacha 24x36). Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy z kwaśną śmietaną i kubkiem mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Babka ziemniaczana

To może cię zainteresować