BABKA ZIEMNIACZANA

  • wyświetlono: 897 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Regionalne danie z Podlasia. Niezwykle proste, łatwe w przygotowaniu, pyszne ze szklanką mleka i kwaśną śmietaną

majka190382
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

2,5 kg ziemniaków
2 cebule
mleko
sól, pieprz
40 dag wędzonego boczku
4 łyżki mąki
2 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

BABKA ZIEMNIACZANA

  • 1. Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy.
    Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości ( duża blacha 24x36). Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy z kwaśną śmietaną i kubkiem mleka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakikuchnia regionalnababka ziemniaczanakartoflakdania z ziemniakówkuchnia podlaskadania ziemniaczane
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ttf0f6

Dodane przez: viki2903

BABKA ZIEMNIACZANA

podlaskie smaki

image-068tvly

Dodane przez: Madleine1987

Babka ziemniaczana

Wegetariańska wersja babki ziemniaczanej.

babka ziemniaczana

Dodane przez: bpuzio

babka ziemniaczana

czasem robię do obiadu z różnymi...

Babka ziemniaczana zupełnie inaczej

Dodane przez: EWCIA BU

Babka ziemniaczana zupełnie inaczej

To mój pomysł na urozmaicenie tradycyjnego...

Babka ziemniaczana

Dodane przez: RedakcjaPP

Babka ziemniaczana

W wolnych chwilach lubię przygotować...

image-1vkkxxv

Dodane przez: Bożena1960

Babka ziemniaczana

Babka z utartych ziemniaczków z...