Babka Serowa

4.91 (175 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To już propozycja na Święta Wielkanocne,aczkolwiek lubię różne babki robić tak bez okazji,nawet w środku tygodnia Babeczka jest wilgotna, dzięki dodatkowi twarogu. Polecam, szybka i smaczna.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Keksówka12x30 cm
    1 szkl.mąki pszennej
    0,5 szkl.mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek L
    1 szkl.cukru (możecie dać mniej)
    1 cukier waniliowy
    200 g masła
    200 g twarogu 3-krotnie mielonego
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    Lukier:
    cukier puder
    sok z połowy małej cytryny
Wystaw ocenę:

4.91 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Serowa. 1. Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej, miękkie masło miksujemy i stopniowy wsypujemy cukry, miksujemy do uzyskania puszystej masy, wrzucamy rozdrobniony widelcem twaróg, cały czas miksując, wrzucamy po jednym jajku, wlewamy olejek cytrynowy, następnie przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia wszystkich składników.
    Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 160 C bez termoobiegu i pieczemy babeczkę ok. 50 min.
    Babkę po przestygnięciu lukrujemy i dekorujemy wedle własnego uznania.
  • Babka Serowa. 2. Cukier puder przesiać przez sitko 4-5 łyżek,wycisnąć sok z cytryny wymieszać tak,aby powstał lukier,gdyby był za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny.

Porady

Dzięki dodaniu do babki twarogu jest smaczna i wilgotna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować