Każdy ma swoje ulubione placki ziemniaczane. Ja najbardziej lubię je ze sporą ilością cebuli i pieprzu, na pikantnie. Moi bliscy z kolei są zachwyceni plackami po węgiersku, i to od lat. Na zmianę z plackami ziemniaczanymi z sosem pieczarkowym. Nikt z nas jednak nie jada ich z cukrem. Wiem jednak, że jest też spore grono wielbicieli takiej wersji. Jedno jest pewne. Placki ziemniaczane smaży i jada się u nas stosikami, w ilości hurtowej. Sprawdźcie, co dodaję do masy, by miała konkretny, mięsny smak i była jeszcze smaczniejsza niż zwykle. Dokładki macie murowane.

Placki ziemniaczane z mięsem - obiadowy konkret

Gdy myślę o plackach ziemniaczanych z mięsem, z reguły przed oczami mam gruby, solidny placek o średnicy patelni złożony na pół, wypełniony gulaszem i polany śmietaną. Wariant po węgiersku jednak nie jest jedyny. Równie ciekawe są placki ziemniaczane po czesku, z boczkiem oraz mnóstwem majeranku i kminku w środku (mielonego). Kminek świetnie podkreśla smak tłustego, smażonego mięsa i ziemniaków. W Niemczech robi się Reibekuchen. Są to placki ziemniaczane z masą przyprawioną korzenną, pikantną gałką muszkatołową i ze speckiem - wędzoną szynką wieprzową z udźca. 

Placki ziemniaczane z wędzoną papryką - jarskie, ale o mięsnym smaku

Ja na obiad (szczególnie jarski) przygotowuję równie dobre, ale skromniejsze placki. W rolę mięsnej wkładki wchodzi u mnie 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki. W zależności od apetytu i chęci, stosuję słodką, ostrą lub mieszam je pół na pół. Papryka wędzona w różnych daniach daje dymny smak - jak z ogniska czy z grilla. To jedna z przypraw, które najlepiej oddają smak mięsa z rusztu, a przy okazji go podkreślają. Jest przy tym zdecydowanie tańsza niż mięsna „wkładka”. Pod koniec miesiąca będzie więc jak znalazł. Dodajcie mieloną paprykę np. do garnka z leczo lub z gulaszem, a różnica będzie wyczuwalna, na plus. Warto też doprawiać nią pieczeń i marynaty na grilla. 

Placki ziemniaczane z papryką wędzoną - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej słodkiej lub ostrej 
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie i zetrzyjcie ziemniaki na placki: połowę na dużych, połowę na najmniejszych oczkach. Posólcie, wymieszajcie i odłóżcie na parę minut.
  2. Odciśnijcie nadmiar płynu i wbijcie jajko. Dodajcie paprykę wędzoną, doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie.
  3. Odłóżcie masę na 30 minut. 
  4. Po upływie pół godziny rozgrzejcie na patelni tłuszcz, przemieszajcie raz jeszcze masę i kładźcie po porcji na rozgrzany olej, lekko spłaszczając. Smażcie z obu stron na złoto.
  5. Usmażone placki odłóżcie na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Placki ziemniaczane podawajcie z kleksem śmietany. Doskonale pasuje do wędzonej papryki, a w razie potrzeby, przy mielonej ostrej papryce, złagodzi nieco smak dania.