Każdy ma swoje ulubione placki ziemniaczane. Ja najbardziej lubię je ze sporą ilością cebuli i pieprzu, na pikantnie. Moi bliscy z kolei są zachwyceni plackami po węgiersku, i to od lat. Na zmianę z plackami ziemniaczanymi z sosem pieczarkowym. Nikt z nas jednak nie jada ich z cukrem. Wiem jednak, że jest też spore grono wielbicieli takiej wersji. Jedno jest pewne. Placki ziemniaczane smaży i jada się u nas stosikami, w ilości hurtowej. Sprawdźcie, co dodaję do masy, by miała konkretny, mięsny smak i była jeszcze smaczniejsza niż zwykle. Dokładki macie murowane.
Placki ziemniaczane z mięsem - obiadowy konkret
Gdy myślę o plackach ziemniaczanych z mięsem, z reguły przed oczami mam gruby, solidny placek o średnicy patelni złożony na pół, wypełniony gulaszem i polany śmietaną. Wariant po węgiersku jednak nie jest jedyny. Równie ciekawe są placki ziemniaczane po czesku, z boczkiem oraz mnóstwem majeranku i kminku w środku (mielonego). Kminek świetnie podkreśla smak tłustego, smażonego mięsa i ziemniaków. W Niemczech robi się Reibekuchen. Są to placki ziemniaczane z masą przyprawioną korzenną, pikantną gałką muszkatołową i ze speckiem - wędzoną szynką wieprzową z udźca.
Placki ziemniaczane z wędzoną papryką - jarskie, ale o mięsnym smaku
Ja na obiad (szczególnie jarski) przygotowuję równie dobre, ale skromniejsze placki. W rolę mięsnej wkładki wchodzi u mnie 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki. W zależności od apetytu i chęci, stosuję słodką, ostrą lub mieszam je pół na pół. Papryka wędzona w różnych daniach daje dymny smak - jak z ogniska czy z grilla. To jedna z przypraw, które najlepiej oddają smak mięsa z rusztu, a przy okazji go podkreślają. Jest przy tym zdecydowanie tańsza niż mięsna „wkładka”. Pod koniec miesiąca będzie więc jak znalazł. Dodajcie mieloną paprykę np. do garnka z leczo lub z gulaszem, a różnica będzie wyczuwalna, na plus. Warto też doprawiać nią pieczeń i marynaty na grilla.
Placki ziemniaczane z papryką wędzoną - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierzcie i zetrzyjcie ziemniaki na placki: połowę na dużych, połowę na najmniejszych oczkach. Posólcie, wymieszajcie i odłóżcie na parę minut.
- Odciśnijcie nadmiar płynu i wbijcie jajko. Dodajcie paprykę wędzoną, doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcie.
- Odłóżcie masę na 30 minut.
- Po upływie pół godziny rozgrzejcie na patelni tłuszcz, przemieszajcie raz jeszcze masę i kładźcie po porcji na rozgrzany olej, lekko spłaszczając. Smażcie z obu stron na złoto.
- Usmażone placki odłóżcie na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki ziemniaczane podawajcie z kleksem śmietany. Doskonale pasuje do wędzonej papryki, a w razie potrzeby, przy mielonej ostrej papryce, złagodzi nieco smak dania.
Komentarze