Placki ziemniaczane z sosem mięsnym

4.42 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezwykle sycące danie dla całej rodziny

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    1 duża cebula
    7 łyżek mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku

    Sos mięsny:
    50 dag mięsa wieprzowego np. łopatki
    20 dag pieczarek
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    łyżeczka czosnku granulowanego
    6 łyżek oleju
    cebula,
    1/2 pęczka koperku,
    pieprz,
    szczypta chilli,
    3 łyżki mąki,
    5 ogórków konserwowych,
Wystaw ocenę:

4.42 (152 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w grubą kostkę, pieczarki w plasterki i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Po tym czasie mięso podlewamy szklanką wody i dalej dusimy jeszcze 10 minut aby przyprawy z patelni się całkowicie rozpuściły a woda była brązowa. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone ogórki w kostkę wlewamy 2 szklanki wody, i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, i dodajemy posiekany koperek. . Do 100 ml wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę formując małe placki i smażymy z obu stron na rumiano. Po upieczeniu placki polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować